Săptămâna trecută am avut parte de prima degustare pe anul 2024. Unde altundeva să ținem o degustare de zile mari, decât la bunii noștri prieteni de la C House Milano? Mai țineți minte că v-am povestit despre excursia la Timișoara și la Crama Aramic? Ei bine, de data asta, i-am găzduit noi pe ei!
Fondatorul Cramei Aramic, Adam Crăciunescu, ne-a surprins la rândul lui cu o vizită la Craiova și cu o degustare de vin, așa cum se cuvine. Acest eveniment, precum și toate celelalte, a fost organizată de Asociația Bloggerilor Olteni și DictionarCulinar.ro.
Scurt Istoric despre Crama Aramic
Fondată cu pasiune vinificație, crama oferă o experiență autentică a culturii vitivinicole românești. Crama Aramic are o istorie bogată, marcând-se prin tradiție și inovație, în producție de vinuri. Fondată în 2010, a devenit rapid un punct de referință pentru iubitorii de vin. Crama este renumită pentru varietatea sa de vinuri, inclusiv Merlot, Fetească Neagră, Fetească Albă și multe alte soiuri autohtone. Calitatea și gustul distinctiv a adus Cramei Aramic recunoaștere la nivel național și internațional. Atmosfera Cramei este una autentică și primitoare. Designul interior adesea îmbinând elemente tradiționale cu un stil modern. Au creat un cadru foarte plăcut pentru a savura vinuri și pentru socializare.
Degustare Crama Aramic la Craiova
La degustare domnul Adam Crăciunescu ne aștepta cu nu mai mult nici mai puțin de cinci vinuri marca Aramic. Desigur, nu era o degustare în toată regula, fără brânzeturi asociate.
Cele șase perechi au fost:
1. Feteasca Alba 2022 și 2023 + Aperifrais Ile de France
2. Sauvignon Blanc Piatra Soarelui + Havarti Castello
3. Rosé + British Cheddar Delaco D’Exceptie
4. Feteasca Neagra + Cascaval Sofia Delaco
5. Feteasca Neagra Baricata + Grana Padano Delaco D’Exceptie
La prima pereche am avut parte și de o surpriză. Domnul Crăciunescu s-a gândit să ne prezinte o comparație interesantă între două loturi diferite de Fetească Albă. Primul a fost cules și îmbuteliat în 2022. Celălalt în 2023, fiind varianta încă tânără, neimbuteliată și fără etichetă. Diferențele dintre cele două s-au remarcat prin culare și aciditate, însă amândouă au mers excelent împreună cu Aperifrais Cote d’Azure de la Ile de France. De aceea au devenit și perechea mea favorită la această degustare.
Spre deosebire de sora ei mai mare, Feteasca Albă din 2023 rămăsese încă la nuanță ei inițială de un galben strălucitor, și și-a păstrat tăria din aciditate. Parcă aș fi primit o mostră din caracterul ascuns al acestui vin, un exemplu din adevărata sa putere. Dar Feteasca Albă nu a fost menită să devină cunoscută precum un vin ‘greu’. Menirea acestui soi de strugure este acela de a trece prin toate procedurile necesare pentru a deveni poate cel mai prietenos vin alb de pe masa românului. A devenit arhicunoscută și foarte apreciată.
Fetească Albă 2022 Crama Aramic
La prima degustare, Fetească Albă 2022 m-a cucerit instant parfumul de flori de nalbă și prospețimea caiselor. Ușor ușor s-a făcut simțită și aroma subtilă de citrice. Mie parcă îmi aducea un pic și a parfum de iarbă verde. Ușor acid și cu o culoare galben-verzuie, a mers perfect cu brânza cremoasă și ușor condimentată de la Aperifrais Ile de France.
Pur și simplu ți se contopeau În mod armonios în cavitatea bucală. Chiar îmi pot imagina savurând o asemenea combinație într-o seară relaxantă la un film, sau după o cină copioasă.
În concluzie
Dacă nu aveam deja alt vin in pahar, aș fi testat Feteasca Albă alături de Bocconcini di Pollo al Funghi e Parmiggiano. Acesta este numele preparatului pe care l-am comandat, și anume bucățele de piept de pui in sos de ciuperci, cu focaccia și cartofi prăjiți cu parmezan.
Ca deobicei, nu am absolut nimic de reproșat în ceea ce privește calitatea preparatelor sau amabilitatea personalului. Ceea ce însă, trebuie să notez ca pe un minus din partea mea este problema repetitivă cu menținerea temperaturii ambientale constante. Devine greu să te concentrezi pe ceea ce îți povestesc oaspeții, când trebuie să stai înfofolit la masă… Un alt minus este prețul exagerat al sticlei de apă, care a ajuns să coste mai mult decât un suc la 2.5L, la supermarket. Dacă treceți cu vederea aceste două aspecte, C House Milano poate fi chiar o experiență plăcută.
Tot ce pot spune, este că mă bucur că am participat la acest eveniment. Vinurile de la Crama Aramic au fost excelente moduri de relaxare după o săptămână foarte solicitantă. Sper să mai avem parte dem multe evenimente alături de ei.