Vâsc: Planta Mistică și Vindecătoare

Vâsc, denumit și “vâscul de brad” sau “visnău”, este o plantă parazitară cu frunze verzi și fructe albe sau roșii, cunoscută pentru calitățile sale mistice și vindecătoare. Este adesea asociat cu sezonul festiv al sărbătorilor de iarnă, deoarece este folosit în multe culturi pentru decorarea bradului de Crăciun. Cu toate acestea, vâscul este mult mai mult decât un simbol festiv – el are o istorie îndelungată și diverse utilizări în medicina tradițională.

mistletoe-berries-16393_1280

Aspect și Habitat

Vâscoșii sunt plante semiparazitare care cresc pe diferite tipuri de arbori și arbuști, preferând gazde precum stejarul, mărul, părul și ulmul. Ele au frunze lungi și ovale, cu flori mici, galbene sau albe, care se dezvoltă în bobițe roșii sau albe, cunoscute sub numele de “bacă”. Această plantă crește în special în regiunile temperate și se găsește în Europa, Asia și America de Nord.

Semnificație Culturală

Vâscul a fost considerat o plantă sacră în multe culturi antice. Celții considerau vâscul o plantă sacră care aduce noroc și protecție împotriva farmecelor. De asemenea, romanii și grecii antici îl considerau un simbol al vieții și fertilității. Obiceiurile legate de vâsc, precum sărutul sub el la sărbătorile de iarnă, se pare că au originea în tradițiile druidice și au fost adoptate în diferite culturi europene.

mistletoe-berries-16395_1920

Utilizări Medicinale

Vâscul este adesea folosit în medicina tradițională pentru diverse scopuri. Se crede că are proprietăți antispastice și hipotensive și că poate fi benefic în tratarea afecțiunilor precum hipertensiunea arterială, epilepsia și chiar cancerul. De-a lungul istoriei sale, vâscul a fost apreciat pentru proprietățile sale atât medicinale, cât și cele misterioase atribuite de caracterul său mistic. În utilizările sale pentru vindecare, vârfurile plantei, adesea cu flori și/sau fructe, conțin în principal lectine, viscotoxine și polizaharide. Fiind o plantă cu o istorie îndelungată în utilizări magice și curative, medicina tradițională i-a atribuit vâscului multiple proprietăți, iar aplicările sale variază în funcție de regiune.

De fapt, printre utilizările tradiționale ale vâscului pentru diverse afecțiuni se numără:

 • Tulburări circulatorii, în special hipertensiunea arterială
 • Epilepsie
 • Simptomele menopauzei
 • Reumatism
 • Artrită
 • Boli cronice sau degenerative

Deși studiile necesare pentru a valida toate aceste efecte ale vâscului încă nu sunt disponibile complet, există dovezi care susțin acțiunile sale imunomodulatoare și citotoxice, adică capacitatea sa de a regla sistemul imunitar și de a inhiba creșterea celulelor canceroase.

În ultimul deceniu, în Europa, extractele de vâsc au fost studiate și utilizate ca terapie complementară pentru a reduce efectele secundare ale chimioterapiei și radioterapiei la pacienții cu cancer. Aceste tratamente au fost aplicate atât la adulți, cât și la copii cu diverse tipuri de cancer. O analiză sistematică a studiilor clinice controlate a arătat că efectele observate includ îmbunătățiri ale calității vieții pacienților, manifestate prin:

 • Reglarea somnului
 • Creșterea apetitului
 • Reducerea senzației de greață
 • Ameliorarea senzației de epuizare
 • Stabilizarea temperaturii corporale și tonifierea organismului
 • Întărirea sistemului imunitar

Ritualuri și Tradiții

Vâscul este încă asociat cu ritualuri și tradiții în multe culturi. În unele părți ale lumii, se crede că vâscul aduce noroc și fertilitate, iar multe obiceiuri și superstiții sunt legate de el. De exemplu, se spune că dacă un cuplu sărută sub vâsc în timpul sezonului de sărbători, vor avea parte de noroc și de o relație fericită.

mistletoe-3026430_1920

Avertisment

Este esențial să fim conștienți că unele părți ale plantei de vâsc sunt toxice și pot provoca reacții adverse dacă sunt consumate. Consumul de vâsc ar trebui evitat și ar trebui să fie administrat doar sub supravegherea unui specialist în sănătate atunci când este utilizat în scopuri terapeutice.

Vâscul rămâne o plantă fascinantă, cu o istorie bogată și o semnificație profundă în multe culturi. De la utilizările sale mistice la tradițiile care îl înconjoară, vâscul continuă să fascineze și să inspire oamenii din întreaga lume.

Articole recomandate

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

[instagram-feed]