Weekendul trecut mi s-au aliniat astrele. În sfârșit am avut parte de prima mea excursie cu Blogoltenii, nu oriunde, ci la Capitala Europeană a Culturii din 2023. Exact! La Timișoara! Excursia noastră a început dis de dimineață. Pe la ora șase am pornit cu autocarul, deoarece ne aștepta un drum destul de lung. Odată ajunși, ne-am îndreptat direct spre hotel.
Pentru cazare în Timișoara la prețuri accesibile, vă recomand cu încredere Hotel Arizona. Camerele bine încălzite, curate și primitoare erau exact ceea ce ne doream după un drum obositor. Am avut cină și micul dejun asigurate. La cină am servit cea mai gustoasă Ciorbă de pui și zarzavaturi, servită alături de smântână adevărată și ardei iute. Cred că toți am servit câte două farfurii de ciorbă. Adevărul este că la frigul de afară, mers direct la suflet.
Prima zi la Timișoara: Expoziția Constantin Brâncuși
S-au deschis și am vizitat cea mai importantă expoziție dedicată lui Constantin Brâncuși din ultimele decenii la Muzeul Național de Artă din Timișoara. Expoziția face parte din programul cultural „Timișoara 2023 – Capitala Europeană a Culturii” și este curatoriată de Doina Lemny, expertă în viața și opera lui Brâncuși. Sunt expuse aproximativ 100 de lucrări, inclusiv sculpturi, fotografii, documente de arhivă și materiale filmate, oferind o panoramă a creației și vieții artistului. Expoziția scoate în evidență legătura subtilă a lui Brâncuși cu țara sa natală, arta și literatura românească.
Cea mai importantă expoziție
Expoziția Brâncuși aduce în prim-plan lucrări semnificative de la muzee celebre din întreaga lume, inclusiv piese emblematice sau mai puțin cunoscute care părăsesc pentru prima dată aceste colecții prestigioase pentru a fi expuse în România. Printre acestea se numără împrumuturi de la Centre Pompidou din Paris, care deține cea mai mare colecție de opere ale lui Brâncuși prin Atelierul său. Tate Museum din Londra a trimis trei din cele patru opere pe care le deține, iar Fundația Guggenheim din Veneția și alte colecții particulare au contribuit și ele cu lucrări remarcabile. Nu sunt eu mare Art Conossieur , dar am reușit să apreciez faimoasele sculpturi, și artistul despre auzisem deja atâtea.
Cred că mi-au plăcut cel mai mult operele sale din categoria Muze. Conform președintelui Fundației Art Encounters, această expoziție este una care explorează ”atât inspiraţia românească cu care sculptorul ajunge la Paris, cât şi metamorfoza prin care trece până la a deveni artistul universal pe care îl apreciază toată lumea”.
Am văzut inclusiv o replică mult mai mică după Coloana Infinitului, cea expusă la Târgu Jiu. Chiar și în varianta ‘mini’, ea rămâne de departe cea mai impresionantă operă a lui Brâncuși. Vă recomand să vizitați Muzeul Național de Artă Timișoara, și să aruncați o privire asupra unuia dintre mai impresionante colecții de sculpturi sub semnătura Constantin Brâncuși. Pentru doritori și curioși, expoziția rămâne deschisă până pe 28 ianuarie 2024.
A doua zi: Tur ghidat prin Timisoara City Tours
A doua zi din mini-escapada ne-a găsit pregătiți (mai mult sau mai puțin) să înfruntăm temperaturile scăzute pentru a ne bucura de un Tur ghidat în Timișoara. Astfel, după un mic de jun copios la hotel, am fost întâmpinați lângă Turnul Cetății de către ghidul nostru, Ludovic Satmari. Acesta ne-a prezentat orașul începând cu invazia mongolă și până la revoluția din 1989. Nu vă închipuiți acele lecții de istorie din liceu, care parcă nu se mai terminau. Ludovic a reușit să mențină o atmosferă interesantă, plină de umor și povești captivante.
Tur ghidat în Timișoara
Luând orașul la pas, am descoperit rapid că este, de fapt, un sit imens. Sub picioarele noastre se ascundeau secole de istorie. Tot ce s-a construit de-a lungul anilor, s-au construit pe nivel, deasupra a ceea ce era vechi. Habar nu ai când stai fix deasupra rămășițelor unei cetăți, sau al unui cimitir străvechi, sau poate, o ghilotină? Dacă vorbim despre tur ghidat prin Timișoara, cu siguranță vorbim și despre simboluri ascunse în arhitectura impresionantă a orașului.
Am învățat despre Stupii sculptați pe anumite clădiri, acestea fiind simbolul băncilor pe vremuri. Stupul de albine fiind considerat un simbol al bogăției. Tot în cadrul turului am învățat despre originea zicalei ‘bate în lemn’. Nu vă dezvălui povestea, că na, și-ar pierde farmecul. Dar vă pot spune că are legătură cu Casa cu Pomul Breslelor, sau Casa cu Copacul de Fier, cum îi spun localnicii.
Vic ne-a povestit cu lux de amănunte, despre perioadele în care Timișoara se afla sub stăpânire otomană, ori austriacă.
Evoluția Orașului
Evoluția arhitecturală poate fi urmărită pe diversele machete pe care le găsim plasate în punctele cheie ale orașului. Astfel putem urmări schimbarea Timișoarei dintr-o zonă terenuri mlăștinoase, într-un oraș cu estetică vieneză și care astăzi își merită titlul de Capitală Europeană a Culturii.
Dacă doriți să vedeți cum e să fi turist la tine în țară, și pentru cel mai fain tur ghidat in Timișoara vă recomand cu căldură Timișoara City Tours. A fost o experiență inedită, plină de pasiune și umor. Mini-vacanta noastră nu s-a încheiat aici. După turul orașului, a urmat și o degustare la o cramă din apropiere, și anume Crama Aramic. Dar, despre ei vă voi povesti în următorul articol.