Crama Familia Darabonț: între modern și tradițional

Crama Darabont Vinuri Spumoase
IMG_3883

După o scurtă perioadă de repaus, am reușit să particip din nou, la tradiționala degustare organizată de Asociația Bloggerilor Olteni și DictionarCulinar.ro

De asemenea conform ‘tradiției’, gazdele noastre au fost prietenii noștri de la C House Milano. Brânzeturile ne-au fost oferite, ca de obicei, de cei de la Delaco. Pe partea de hidratare, avem de menționat și prezența unui nou sponsor, și anume Dolce Vita. Mulțumită colegei noastre, Diana Popa, nici un blogger nu a suferit de deshidratare pe durata evenimentului. Prezentator la degustare a fost Daniel Botea, președintele ASBO, absolvent de master Expertizare Viti-Vinicolă si degustator autorizat de brânzeturi.

IMG_3952

Că tot vorbim despre tradiții, haideți să vă povestesc despre o crama unde fix tradiția este literă de lege.

Despre Crama Familia Darabonț

IMG_3888

Este vorba despre Crama Darabonț, din Satul Biharia, zona Dealurile Crișanei. Familia Darabonț se află la cea de-a treia generație de viticultori, ducând astfel mai departe moștenirea de la bunici. În prezent, au în grijă nu mai puțin de 40 de hectare de viță de vie. Proprietarii cramei, Erzsébet și Sándor, împreună cu fiicele lor, Betty și Vera își doresc să readucă la viață tradiția viticolă a regiunii Crișana. Zonă cunoscută pentru producția impresionantă de vinuri, încă din Evul mediu. O moștenire aproape pierdută, însă Familia Darabonț, împreună cu alți producători, sunt hotărâți să aducă Biharia în atenția publicului larg.

Între modern și tradițional

Din Tradiție izvorăște pasiunea și dedicația lor pentru viticultură și natură, însă tehnologia modernă i-a ajutat să devină o Cramă întru totul auto-sustenabilă. Cu ajutorul panourilor solare capacitatea de generare a energiei a depășit nivelul de consum. Crama Familia Darabonț a devenit așadar, autonomă din acest punct de vedere. Vinurile lor provin din struguri obținuți doar din plantații proprii. Tratamentele aplicate viei sunt minime, doar cât este necesar pentru sănătatea strugurilor. Apropo de tehnologie, Familia Darabonț se folosesc de drone pentru a aplica tratamentul necesar viței de vie. Astfel pot lăsa natura să-și urmeze cursul, iar intervenția umană este redusă la minim, doar în situații urgente.

Comunitatea și echipa dedicată pasiunii pentru vin au făcut ca Familia Darabonț să devină producători cunoscuți de vinuri de calitate superioară. Iar asta mi se pare cel mai frumos mod de a-și onora moștenirea. Când natura, familia, locul și oamenii lucrează împreună, nu poate să iasă, decât ceva extraordinar.

Am avut onoarea să degustăm

Deși proprietarii Cramei Familia Darabonț nu au putut fi prezenți, totuși, și-au trimis cei mai buni ‘reprezentanți’ la înaintare. Este vorba despre vinurile lor, desigur. La această degustare am avut nu mai mult nici mai puțin de șase vinuri și brânzeturi asociate, după cum urmează:

1. Mezzin (vin spumos extra dry, Chardonnay, Sauvignon blanc și Fetească albă) + Aperifrais Ile de France

2. Darabont Feteasca Regala (alb sec) + Camembert Ile de France3.

URME Cuvee Alb (alb sec, Chardonnay, Sauvignon Blanc, Fetească Alba) + HavartiCastello

4. Fleurt (rose sec, Burgund Mare, Feteasca Neagra) + British Cheddar Delaco D’Exceptie

5. URME Cuvee Roșu (roșu sec, Merlot, Feteasca Neagră, Cabernet Sauvignon) + Cascaval Sofia Delaco

6. Projekt M (roșu sec, Merlot) + Grana Padano Delaco D’Exceptie

Deși iubesc și apreciez vinurile roșii, cupajele ce conțin Merlot, sau chiar și soiul de sine stătător, rezultă în niște vinuri puțin prea ‘tari’ pentru gusturile mele. Asta nu înseamnă că nu le-am putut aprecia culoarea rubinie sau parfumul de stejar. Ambele sunt vinuri gastronomice, corpolente, cu arome complexe.

Surpriza noastră la degustare

Surpriza noastră la degustare și totodată preferata mea, a fost prima combinație și anume Mezzin + Aperifraise Ile de France. Un vin spumos alb (nu spumant) extra dry, dar care s-a dovedit a fi ușor de savurat. La ce mă refer? În primul rând, vreau să menționez că nu trebuie să ne sperie denumirea de extra dry, fiindcă acest vin alunecă foarte ușor. Probabil se datorează conținutului de Sauvignon blanc. Chiar și fără brânză. Are o culoare galbenă foarte palidă, duce cu gândul la o limonadă. Ceea ce nu este departe de adevăr. Este parfumată precum un Chardonnay, ușoară precum un Sauvignon blanc și poartă nuanța specifică pentru Feteasca Albă.

IMG_3962

La prima degustare regăsim în ea arome de măr verde, citrice și parfum de flori albe. Este precum o dimineață lentă de primăvară. Denumirea de vin spumos te face să te aștepți la o textură mai dură, mai aproape de cea de șampanie. Dar nu este deloc așa. Mie îmi aduce aminte de șprițul savurat de bunicii mei, vara. Bulele îi conferă un caracter deosebit. Este acel element care te ajută să asociezi acest vin cu momentele relaxante, petrecute alături de cei dragi.

Dar ce înseamnă vin spumos? Cu ce diferă față de un vin spumant?

Astfel vă destăinui noutatea pe care am învățat-o la această degustare, grație colegei noastre Lenuța Neagoe: Un vin spumant este obținut prin refermentare in recipiente de inox sau în sticle. Pe când un vin spumos ia naștere prin impregnarea vinului de bază cu dioxid de carbon. Acum că ne-am lămurit, vreau să vă laud puțin și perechea Mezzin-ului, și anume Aperfrais de la Ile de France.

IMG_3972

Este vorba despre o brânză proaspătă cu textură fină și cremoasă, servită sub formă de bucățele decorate cu diverse ierburi aromatice. Gama Aperifraise Provance vă delectează papilele gustative cu arome precum ardei roșu, mix de piper, cuișoare, arpagic. Iar Aperifraise Cote d’Azur este o cremă de brânză cu smântână și diverse topinguri de legume, precum ardei, ceapă, busuioc sau măsline verzi.

IMG_3926

Acum, vă dați seama de ce spun că este combinația mea preferată. Cele două elemente se pot savura foarte bine și seperate. Dar când se întâlnesc cele două (vinul și brânza) îți lasă senzația de armonie în cavitatea bucală. Bulele din Spumosul Mezzin se contopesc ușor cu bucățele de brânză, rezultatul fiind un strat cremos și aerat care se topește pe limbă. Notele de citrice din vin merg mână în mână cu aromele mediteraneene ce se regăsesc în Aperifraise. Împreună cele două elemente s-au potrivit de minune. Aș spune despre Mezzin, că este exact ceea ce aș alege în momentele când am poftă de un vin alb mai ‘deosebit’. Pentru mine personal, care nu prea agreez șampania sau spumantele, mi-a lăsat o impresia cu totul specială.

IMG_4016

Am mers oarecum pe italienește

Am luat-o la vale cu vinurile și brânza, încăt am uitat să vă povestesc despre mâncare. La această degustare am mers oarecum pe italienește. S-a comandat și s-a devorat una bucată Pizza cu șuncă și ciuperci, o porție de Tiramisu la pahar și o porție de Clătite cu nuttela.

IMG_4019

Vreau să vă spun că s-a devorat absolut tot. Ca deobicei, nu am decât cuvinte de laudă la adresa echipei de la C House Milano. Personalul a fost foarte atent cu noi, mâncarea a venit repede, caldă, extraordinar de bună. Temperatura din sală a fost optimă, și tind să cred că toată lumea a fost mulțumită. Porțiile sunt mai mult decât generoase și merită fiecare bănuț. Este restaurantul pe care l-aș recomanda oricui își dorește un răsfăț pentru o ocazie specială. Cu aceste cuvinte de laudă închei acest articol, și cu speranța că poate într-o zi cu soare, vom putea vizita și noi cramele din zona Crișanei.

Articole recomandate

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

[instagram-feed]