Era să zboare luna Februarie pe lângă mine, fără să fi scris despre vreo degustare. Bine că nu s-antâmplat așa! Chiar pe ulitma sută de metri, am reușit să particip la o degustare cu totul specială.
Invitații noștri de la Crama Dradara au venit tocmai de la Arad! Fiind și eu o fostă arădeancă, am fost foarte entuziasmată să aflu că vom degusta vinuri din zona Miniș-Māderat.
Acest eveniment, precum și toate celelalte, a fost organizată de Asociația Bloggerilor Olteni și DictionarCulinar.ro.
Gazdele noastre au fost, ca de obicei, prietenii de la C House Milano.
O leacă despre Crama Dradara
Noii noștri prieteni provin din zona Miniș-Māderat, județul Arad. Primii butași de viță de vie au prins rădăcini tocmai pe Dealul Mocrii, pe nu mai puțin se 19.65 de hectare de teren. Iar prin dragostea și grija familiei Alexa și prin înțelepciunea vinificatorului Reaboi Cosmin, au luat naștere vinurile, pe care am ajuns să le îndrăgim. Apreciez foarte mult micile afaceri născute în sânul familiei. Aici se resimte cu adevărat pasiunea și dorința de a surprinde oamenii din jur, cu fiecare picătură din pahar. Calitatea vinurilor degustate a fost ireproșabilă, ceea ce era și normal.
Însuși purtătorul de cuvânt al Cramei Dradara, Daniel Popescu, ne-a explicat, faptul că niciodată nu ar îmbutelia un lot de vin care nu se ridică la standardele impuse de Cramă. A nu se înțelege că se aruncă mii de litri de vin, doar că nu ajung să fie vândute publicului larg sub eticheta Dradara. “În natură nu nu se pierde, nimic nu se câștigă, totul se transformă.” – Antoine Lavoisier.
Poate că în natură nu se câștigă, dar în viața reală da. Iar cei de la Dradara și-au dat seama de acest lucru și anume, fără riscuri nu există recompense. Astfel s-au gândit ca pe lângă soiurile consacrate la noi în țară, precum Feteasca Regală, Muscat Ottonel, Sauvignon blanc, Cabarnet Sauvignon, Merlot sau Feteasca Neagră, să riște și să planteze inclusiv soiul Palava. Astfel au ajuns cei mai cunoscuți producători de Orange Wine din România.
Am degustat și mi-a plăcut
O degustare ca la carte necesită brânzeturi ca la carte. Iar prietenii noștri de la Delaco nu s-au lăsat mai prejos. Cele șase vinuri de la Dradara au mers mâna în mână cu brânzeturile asociate.
1. Feteasca Regala 2022 + Aperifrais Ile de France
2. Mustoasa de Maderat 2022 + Havarti Castello
3. Sauvignon Blanc 2022 + Chevre Ile de France
4. Orange Wine 2022 + British Cheddar Delaco D’Exceptie
5. Cupaj Roșu Conac (70% Feteasca Neagra 15% Merlot 15% Cabernet Sauvignon) + Cascaval Sofia Delaco
6. Cupaj Roșu Premium(50% Merlot 50% Cabernet Sauvignon) + Grana Padano Delaco D’Exceptie
A fost foarte greu să-mi aleg un preferat, vă spun sincer. Ajunsesem deja la a 4a pereche și încă eram indecisă. Pur și simplu mi-au plăcut extraordinar. A fost însă, o pereche vin-brânză care m-a surprins plăcut, mai mult ca celelalte. Este vorba despre Mustoasa de Măderat 2022.
Inițial am simțit parfum de mere verzi, poate puțin soc… Apoi după prima degustare am rămas uimită finețea ei, in ciuda acidității ridicate. Post gustul a fost ceea ce m-a cucerit, într-un final. O aroma discretă și cu atât mai dulce de zahăr ars își făcea simțită prezența. Nu a fost de mirare că Mustoasa de Măderat a primit ca pereche Havarti Castello. O brânza de vacă, cu consistență semi-moale, ușor crocantă. Având un gust ușor înțepător însă dulceag, a reușit să scoată la iveală aroma de caramel, timidă dar persistentă în Mustoasa de Măderat.
Un vin deosebit merge cu Mâncare deosebită
De această dată, am ales să mă bucur de aceste vinuri deosebite, alături de niște Paste tagliatelle cu sos Pesto, roșii uscate și pancetta. A mers excelent alături de Sauvignon blanc! Surprinzător de bine. Ca deobicei, mâncarea la C House Milano a fost excelentă. De această dată nu am avut nimic de reproșat. Temperatura ambientala a fost bună, mâncarea delicioasă și porțiile pe măsură.
In cadrul acestei degustări am aflat că la Dradara se cultivă un soi de strugure, un hibrid originar din Cehia, dar care a prins foarte bine pe Dealurile Mocrii. Soiul se numește Palava și cu ajutorul ei Crama Dradara a devenit producătorul celui mai Orange vin din România. Nu o spun eu, o spun cei de la criticarad.
Sper din suflet să avem ocazia să și vizităm crama într-o zi. Poate facem un mic tur al cramelor din zona Miniș-Māderat? Cine știe…