Pâinea Turcească de Ramadan

FB_IMG_1645568604319

Pâinea turcească de Ramadan, cunoscută și sub numele de „Ramazan pidesi”, este o pâine tradițională care este coaptă în timpul lunii Ramadan. Iată o rețetă de preparare, din care puteți obține două pâini turcești:

  • 500 g făină pentru pâine
  • 10 g sare
  • 10 g zahăr
  • 1 plic de drojdie instant
  • 350 ml apă călduță
  • 30 ml ulei de masline
  • 1 ou bătut
  • Seminte de susan (albe și negre), pentru decor

Instrucțiuni pentru pâinea turcească de Ramadan:

Într-un castron mare, combinați făina de pâine, sarea, zahărul și drojdia instant. Amesteca bine.

Adăugați în bol apa călduță și uleiul de măsline și amestecați până se formează un aluat.

Framantam aluatul timp de 10-15 minute pe o suprafata infainata, pana devine neted si elastic.

Aluatul se pune înapoi în bolul de mixare, se acoperă cu un prosop și se lasă să crească într-un loc cald timp de aproximativ o oră, sau până când își dublează volumul.

Loviți aluatul și împărțiți-l în două părți egale. Formați fiecare parte într-o bilă rotundă. Obțineți acest lucru dacă răsturnați aluatul pe masă unsă cu puțin ulei, cu fața netedă în jos. Aplatizați ușor cu palmele și aduceți colțurile spre mijloc.

Lăsăm cele două bile de aluat să se mai odihnească timp de 15-20 de minute. Nu uitați sa le țineți acoperite cu un prosop curat și umed.

Preîncălziți cuptorul la 180°C cu ventilație.

După ce s-a relxat aluatul, îl așezăm pe hârtie de copt și ne ungem mâinile cu ulei. Îl aplatizăm ușor până obținem o formă rotundă, cât permite lățimea tăvii. Urmează încă un repaus de cca. 15 minute, acoperit cu prosop curat. În acest timp, aluatul devine mai gros.

Putem să-l ungem cu oul bătut, iar acum urmează partea creativă. Dacă doriți o pâine frumoasă, cu model de romburi, așa cum este specific ei, o puteți obține astfel: apăsați cu degetele ținute lipite și formați bordură de cca. 2 degete grosime. Apoi formați niște linii in diagonală într-o direcție, apoi în cealaltă ca să obțineți model de romburi în mijloc. Exact ca și cum a-ți felia baclavale.

FB_IMG_1645568601609

Asezam pita pe o tava tapetata cu hartie de copt. Ungeți bine suprafața cu oul bătut și presărați semințe de susan deasupra.

Coaceți pâinea în cuptorul preîncălzit timp de 25-30 de minute, sau până când devine aurie.

Scoateți pâinea din cuptor și lăsați să se răcească pe un grătar înainte de a tăia și a servi.

FB_IMG_1645568607499

Uitați ce bine arată această pâine turcească! Iese pufos și are o aromă deosebită, mulțumită semințelor de susan. Noi am savurat-o alături de o salată cu legume de primăvară. Merge la fel de bine și întins în niște ulei de dovleac cu puțină sare. Este fenomenal!

FB_IMG_1645568598477

Bucurați-vă de pâinea turcească de Ramadan de casă cu familia și prietenii!

Articole recomandate

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

[instagram-feed]