Așa cum v-am promis în rețeta cu Supă de fasole cu ciolan afumat, am revenit cu rețeta de pentru langos de casă. Sunt arădeancă de origine, și la mine în familie nu exista fasolea cu ciolan fara langos! Se mânca atât de mult, încăt mama mea a fost nevoită să se adapteze. Prepara aluat mai mult și păstra o parte la frigider pentru a le prăji și a doua zi proaspeți.
Definiția pentru langos v-am lăsat-o și în rețeta de Supă de fasole cu ciolan, dar pe scurt: Langos (a se pronunța Langoș) este un fel tradițional unguresc. Se prepară din aluat dospit, asemenea aluatului de pâine. Din acest aluat se rup niște biluțe, se aplatizează cu degetele și se prăjesc în baie de ulei încins. Rezultatul este ca o turtiță aurie, crocantă în exterior și moale în interior. Se servește cu smântână acrișoară și cașcaval ras. În care piețele din Arad le puteți găsi cu diverse topping-uri, sărate sau dulci. La Arad ele se vând în toate piețele, mai ceva precum covrigeii în Oltenia.
Iată o rețetă simplă pentru langos de casă, puteți lejer să dublați cantitățile dacă doriți mai multe bucăți:
Ingrediente pentru langos de casă:
- 250 g de făină
- 3 g de drojdie instant
- 7 g de sare
- 120 ml de lapte călduț
- 5 g de zahăr
- 60 ml de apă călduță
În plus pentru langos de casă v-eți avea nevoie de:
- Ulei pentru prăjit
Pentru servire langos de casă:
smântână acrișoară, cașcaval, brânză cu mărar, sau chiar mujdei
Instrucțiuni:
1. Într-un castron mare, combinați făina, drojdia instant, sarea și zahărul.
2. Adăugați în bol laptele cald și apa și amestecați până se formează un aluat. Framantam aluatul timp de 5-7 minute, pana devine neted si elastic.
3. Acoperiți vasul cu un prosop umed și lăsați aluatul la crescut la loc cald timp de 1 oră.
4. După ce aluatul a crescut, îl răsturnați pe blatul uns cu puțin ulei (pentru a nu se lipi aluatul) și împărțiț aluatul în 8-10 bucăți egale. Este recomandat să aveți mâinile bine unse cu ulei, astfel aluatul nu se va lipi de mâini și devine mai ușor de manevrat.
5. Încinge uleiul vegetal într-o tigaie sau o friteuză.
6. Luați fiecare bucată de aluat și întindeți-o într-un cerc plat, de aproximativ 1/4 inch grosime.
7. Prăjiți fiecare cerc de aluat în uleiul încins timp de 2-3 minute pe fiecare parte, până devin aurii și crocante.
8. Scoateți langos-urile prăjite din ulei și puneți-le pe un prosop de hârtie pentru a absorbi excesul de ulei.
Serviți langosul fierbinte, acoperit cu o lingură generoasă de smântână și multă brânză rasă.
Bucurați-vă de langos de casă!