Supă de fasole cu ciolan afumat

Supă de fasole cu ciolan afumat
Screenshot_20220404_220511_com.facebook.katana

Acest preparat este printre primele rețete pe care le-am învățat să le gătesc singură am avut desigur, ajutor de la blogul meu culinar preferat și instrucțiuni utile de la mama mea, pentru că, evident îmi doream să-mi iasă exact ca al ei.

Având toate informațiile la andemână, mi-am pregătit ingredientele și cel mai important instrument în această rețetă: kukta, sau oala sub presiune. Fiind arădeancă de origine, este evident că nu-mi pot inchipui fasolea fără ciolan, fără acea aromă de afumătură, și neapărat servită alături de Langoși proaspeți. Vă dați seama că la mine acasă nu se mânca mai deloc dietetic. Pentru mine acestă această combinație este ecuația perfectă pentru comfort-food în sezonul rece și nu numai.

M-am surprins pe mine însămi atunci când am văzut că mi-a ieșit aproape identic cu al mamei la aspect și la gust. O să vedeți că o voi menționa destul de des atunci postez rețete, deoarece ea și bunica mea desigur, sunt cele care m-au învățat bazele gătitului. Niciodată nu m-au gonit din bucătărie. Nu puteam să plec. Găteau atât de bine, încât pot să spun că făceam aroma-terapie.. Să nu credeți că doar le țineam de urât. Nu nu.. Mai curățam un cartof, mai tocam un morcov, mai gustam din mancarea semi gata și uneori mă holbam fascinată la spumele create de uleiul încins în care se prăjeau șnițele. Dar nu vă mai plictisesc cu nostalgii. Haideți să trecem la treaba!

Untitled design - 1

Ingrediente pentru Supa de fasole cu ciolan afumat: din cantitățile date ies cam 6-8 porții. Depinde cât aveți strachina de mare.

Timpul de gătire durează aproximativ 2 -3 ore.

  • 1 ciolan afumat de cca. 1kg, dacă doriți să rămâneti cu mai multă carne, luați de 1.2 kg. Veți obține cam 700-800g de carne, după ce scoateți oasele.
  • 500g de fasole, înmuiate în apă cu o seară înainte
  • 2 cepe medii, albe sau roșii dupa plac. Eu prefer să folosesc una și una.
  • 3 lingurițe sănătoase de boia de ardei de bună calitate. Eu folosesc boia de la prietenii noștri de familie de la Ugri-bugri tanya.
  • 3 morcovi – puteți adauga și alte rădăcinoase dacă doriți. Doar să aveți grijă la cantități. Această supă este menită să fie extrem de sățioasă.
  • 2 lingurițe bune de semințe de chimen. Nu vă pot explica de ce dar are o aromă fantastică și merge extraordinar cu orice preparat ce conține boia.
  • O legătură mică de pătrunjel proaspăt

Ingrediente pentru găluște de făină

  • 100g de făină
  • 1 ou mare – dacă vă iese un aluat mult prea sec/gros mai puteți adauga un strop de apă.
  • Puțină sare

Instrucțiuni:

Începem prin a găti ciolanul nostru în oala sub presiune. Așezați ciolanul în oală, adaugă apă până se acoperă carnea, puneți capacul la oală și îl lăsați să fiarbă la foc mediu până începe să sfârâie dopul de pe capac. Începând din acel moment, fierbeți ciolanul fix 60 de minute cronometrate, pe foc mic. Recomand cu drag să folosiți oală sub presiune sau kukta, deoarece vă va scurta timpul de gătire la jumătate. Puteți fierbe carnea și în oală normală, însă fiind o bucată foarte mare și având și os, va dura foarte mult.
În timp ce fierbe ciolanul, punem la fiert și fasolea boabe.

Există fel și fel de metode de a fierbe fasolea, eu ma iau după reperul ‘fiarta în trei ape’. Adică o pun la fiert în apă rece, fără condimente. Adun spuma albă de pe suprafață, și aștept să dea în clocot. O las să clocoteasca aprox. un minut, după care o strecor și schimb apa. Repet aceasta procedură de trei ori. La a treia apă, dacă fasolea este de bună calitate, ar trebui să aveti o zeamă ceva mai limpede și boabele să fie aproape fierte complet.

Până se fierb fasolea și ciolanul, puteți decoji și toca mărunt ceapa. Morcovii se curăță și se taie rondele sau cubulețe mărunte, după preferințe, și se toacă mărunt pătrunjelul.


De îndată ce s-a fiert fasolea, se strecoară și se lasă la o parte cu restul ingredientelor.


Au trecut cele 60 de minute, oprim focul sub ciolan și așteptăm până nu mai sfârâie oala. După ce a încetat să mai sfârâie, puteți ridica ușor ușor de dopul de pe capac, folosind o lingură, deoarece va începe să elibereze aburi fierbinți. După această manevră, puteți desface capacul. Pescuim ciolanul din oală și o așezăm pe o farfurie mare. Lăsați-l de o parte. Este fierbinte acum, și nu va puteți atinge de el.

Asamblare supa de fasole cu ciolan afumat:


Acoperiti fasolea din oală cu zeama obținută de la ciolanul afumat (v-am pus că nu este o rețetă dietetică). De aici încolo trebuie doar adăugate restul ingredientelor, mai puțin verdeața care se adaugă abia la sfârșit. Tot la sfârșit se adaugă și găluștele de făină,care sunt foarte simple de făcut. Combinați ingredientele într-un castron, și potriviți cu apă până obțineți un aluat ca o pastă moale și lipicioasă.

Screenshot_20220404_220522_com.facebook.katana

Dacă aveți ustensilă specială pentru găluște puteți să o folosiți, dacă nu aveți, nu este nici o problemă. Turnați aluatul pe un tocător și folosind un cuțit tăiați bucățele micuțe din el, împingându-le direct in supa fierbinte. Ele se fierb maxim într-un minut. Veți vedea cum plutesc la suprafață. Odată fierte toate ingredientele, supa noastră de fasole cu ciolan este gata de servit! Bucătăria miroase a afumătură și legume, niște arome minunate!

În caz că vă întrebați de ce nu am menționat mai nimic de sare în această rețetă de supă de fasole, este deoarece zeama de la ciolan este însăși destul de sărată. De aceea, este indicat să gustați întâi de toate, după fiecare ingredient adăugat, și potriviți cu sare după gust.

Screenshot_20220404_220515_com.facebook.katana

Această supă de fasole cu ciolan se servește fierbinte, alături de ceapă roșie, carnea fragedă de la ciolanul afumat, și dacă sunteți ca mine, neapărat cu langoși proaspeți.

Ce este langoș? LÁNGOȘ, langoși, s.m. Produs de patiserie tradițional în Ungaria și Austria, asemănător cu o gogoașă mare și plată, servit cu mujdei de usturoi; în Banat și Transilvania (pop. scovardă, pl. scoverzi), în variantă dulce; din germ. Langosch.
sursa: DGE (2003)

Screenshot_20220404_220519_com.facebook.katana

Voi reveni în curând și cu rețeta pentru langoși. Până atunci, să avem poftă bună!

Articole recomandate

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

[instagram-feed]