Degustare cu Domeniile Franco-Române sau ‘Voulez-vous un verre de chardonnay?’

Domeniile Franco-Române
IMG_9364

Se pare că am început 2023 cu degustări din ce în ce mai complexe și elegante. De această dată am avut onoarea de a face cunoștință cu Domeniile Franco-Române, la degustarea găzduită de cei de la C House Milano din Craiova. Evenimentul acesta deosebit marchează degustarea cu numarul 50, organizată de Asociația Bloggerilor Olteni și DictionarCulinar.ro.

IMG_9439
Mihai Frincu reprezentatul cramei DFR

Cele nu mai puțin de șapte vinuri ne-au fost prezentate de Mihai Frincu, reprezentatul cramei Domeniile Franco-Române. De această dată am avut inclusiv brânzeturi asociate cu fiecare vin în parte. Brânzeturile, oferite de către prietenii noștri de la Delaco, ne-au fost prezentate de către Daniel Botea, președintele ASBO și degustător autorizat. Desigur, o degustare pe bune cere mâncare pe bune. Echipa C House Milano din Craiova ne-a pus la dispoziție o locație frumoasă, bine luminată pentru fotografii, locuri confortabile și mâncare excelentă. Prețurile ceva mai piperate au fost mai mult decât justificate, având în vedere calitatea preparatelor și porțiile generoase. Acum, să revenim la oile noastre…

Domeniile Franco-Române: primii pași spre cultivarea vinului 100% BIO

Crama DFR s-a născut din viziunea proprietarului Denis Thomas, vinificator din Burgundia. Acesta a văzut un potențial deosebit în cele 45 de hectare din Dealu Mare, situate între Gura Vadului și Săhăteni, terroirul zonei fiind similar cu cel din Burgundia.

Alături de specialiști români și francezi, pasionatul de vinuri reușește să pună bazele primei plantații viticole BIO din România. Ani mai târziu, plantația lui Denis Thomas a fost preluată de către familia Olariu. Aceștia au investit în dezvoltarea cramei și în extinderea capacității de stocare și vinificație. Cu ajutorul lor, Domeniile Franco-Române s-au extins cu încă 40 de hectare și au reușit să aducă României primul vin certificat Ecocert, în 2006.

Terroir de Burgundy pe dealuri Românești

Cele 85 de hectare ale cramei se orientează spre sud, pe o panta chiar în centrul regiunii Dealu Mare. Astfel pământul dintre localitățile Gura Vadului și Săhăteni le-a oferit atât fondatorului cât și investitoriilor săi, clima și terroirul asemenea celui din Burgundia. În prezent, Domeniile Franco-Române cultivă atât soiuri franțuzești de struguri, cât soiuri tradiționale românești. Câteva exemple sunt: Feteasca Albă, Sauvignon Blanc, Feteasca Regală, Chardonnay BIO, Pinot Noir, Feteasca Neagră BIO sau Cabarnet Sauvignon.

IMG_9344

La degustare cu Domeniile Franco-Române

Așa cum am precizat mai sus, cei de la DFR ne-au oferit o mostră mai mult decât generoasă, alcătuită din șapte dintre cele mai premiate vinuri ale lor. V-am spus că acesta a fost o degustare cu brânzeturi asociate? Vinurile și brânzeturile asociate au fost:

– DFR Feteasca Alba Bio 2021 + Aperifrais Ile de France

– Vigneron Sauvignon Blanc Bio 2021 + Camambert Ile de France

– Vigneron Chardonnay Bio 2021 + Havarti Castello

– DFR Sauvignon Blanc și Tamâioasă Românească Bio 2021 + Cascaval Sofia Delaco

– Arrogance Alb demisec 2021 + Emmentaler Delaco

– Arrogance Rosé sec Bio 2021 + British Cheddar Delaco D’Exceptie

– Vigneron Pinot Noir Barrique Bio 2018 + Grana Padano Delaco D’Exceptie

IMG_9340

Cred că a fost una dintre puținele degustări, în care mi-au plăcut toate vinurile prezentate, și toate combinațiile de vin+brânză oferite. Trebuie totuși să-mi aleg o combinație preferată… Deși mi-a plăcut la nebunie Aperifrais de la Ile de France, sau Pinot Noir Barrique de la finalul degustării, câștigator pentru mine a fost combinația Vigneron Chardonnay Bio și Havarti Castello.

Un Chardonnay echilibrat cere un Havarti dulce și crocant

Am ales combinația clasică dintre Chardonnay și Havarti Castello deoarece pur și simplu sunt înnebunită după dulciuri. Havarti Castello este o brânză daneză, obținută din lapte de vacă, foarte aromată. Maturată minim 3 luni, și este potrivită atât pentru consum ca atare, sau chiar pe grill sau topit. În sine, are un gust dulceag și usor acid. Are o textură semi moale, la prima încercare îți lasă experiența unei texturi ușor crocante. Apoi ți se topește în gură, moale și cremoasă precum untul proaspăt. Abia când am ajuns la acest pas, am fost sfătuiți să încercăm și vinul.

Vigneron Chardonnay Bio este un vin alb sec, de o culoare galben deschis și parfum de flori de câmp.

Este un vin cu echilibru perfect între aciditate, zahăr și alcool. Până și designul sticlei îți transmite impresia unui vin elegant și gata să impresioneze. Parfumul de fructe galbene și flori de primăvară te ademenește ușor. La prima degustare mi-am dat seama că nu are o aciditate foarte mare, este chiar potrivită. Am resimțit note de fructe de vară, precum piersică sau pepene galben. Însă post gustul mă duce înapoi spre o toamnă târzie, cu arome de mere golden și citrice dulci, chiar și o notă de miere.

IMG_9511

Vigneron Chardonnay Bio se potrivește perfect lângă preparate cum ar fi risotto cu ciuperci, fructe de mare, paste cu sos alb sau preparate din carne albă, de pește sau de pasăre. Acestea sunt recomandările tradiționale, dar aș dori să adaug aici preparatul pe care l-am ales de pe meniul celor de la C House Milano, și anume Maiale Chouse. Este un preparat din mușchiuleț de porc și sos gorgonzola , servită alături de piure de cartofi. A fost un preparat excelent, care a mers a de minune cu vinul alb, grație sosului preparat cu gorgonzola dulce, și piureului fin și cremos.

IMG_9636

Iertați-mă pentru paranteza foarte lungă… Să revenim la combinația vin/brânză.

Gustând împreună, Vigneron Chardonnay și Havarti Castello, am descoperit și dulceața ascunsă în brânză. Cele două elemente s-au potrivit perfect tocmai deoarece Chardonnay-ul a reușit să aducă la iveală notele de caramel dulce din Havart., Acesta din urmă a reușit perfect să transforme vinul într-un voal mătăsos pe toată cavitatea bucală. După umila mea părere, este o combinație cu care este imposibil să dai greș. Chiar și în fața cuiva care preferă vinurile roșii sau rosé.

Puțină literatură , oleacă istorie

În cadrul degustării, Mihai Frincu, reprezentatul cramei Domeniile Franco-Române, ne-a încântat cu o bucățică de istorie, ca să mai învățăm și ceva nou. Vă amintiți de cele 45 de hectare adăugate cramei de către familia Olariu? Această proprietate a fost deținută de către străbunicii lui Mihnea Olariu înainte de Primil Război Mondial. Străbunicii acestuia au fost Alexandru Persu – inginer agronom și fost primar al comunei Tohani și Ecaterina Eminescu – nepoata poetului Mihai Eminescu. Cei doi au fost cununați de către primarul din Mizil, același primar pe care îl găsim în opera lui Ion Luca Caragiale, Conu Leonida faţă cu reacţiunea. Domeniile Persu-Eminescu aveau defapt 54 de hectare, însă după retrocedarea lor în 2002, părinții lui Mihnea Olariu, Marina și Nicolae Olariu, au obținut abia 45 de hectare din cele 54.

În concluzie, ce pot sa spun despre Domeniile Franco-Române este că veți găsi în oferta lor un vin pentru orice ocazie, pentru orice preparat, pentru orice stare pe care o ai. Pot să fie un cadou potrivit atât pentru prieteni sau necunoscuți cât și pentru persoane dragi. Sunt vinuri autentice, certificate bio din struguri crescuți cu drag. Savurați cu încredere!

Articole recomandate

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

[instagram-feed]