
Ultima ediție pe luna Noiembrie a evenimentului Brânzeturi cum se..cuVin ne găsește reuniți, la masa rotundă a celor de la Crama Vînju Mare. Această ediție, precum și toate celelalte, a fost organizată de Asociația Bloggerilor Olteni și DicționarCulinar.ro.
Astfel, s-a și împlinit dorința mea de anul de trecut, de a vizita crama lor din Mehedinți. Dacă vă mai amintiți, am avut onoarea de a face cunoștință cu cei de la Vînju Mare, în luna lui Iunie 2023. A fost o degustare deosebită, datorită surprizei de care am avut parte atunci.
Cele cinci vinuri ne-au fost prezentate de proprietarul cramei, domnul Ion Gîrniță și de oenologul Florian Stana. Brânzeturile asociate cu fiecare vin în parte, ne-au fost prezentate de către Daniel Botea, președintele ASBO și degustător autorizat.
Despre Domeniile Vînju mare v-am povestit mai pe larg în primul articol, dar hai să facem o scurtă recapitulare:
Despre Domeniile Vînju Mare
Cramele Domeniile Vînju Mare sunt situate în sud-vestul României, în județul Mehedinți, o regiune cu tradiție viticolă ce beneficiază de condiții ideale pentru cultivarea viței-de-vie. Aflată în apropierea Parcului Natural Porțile de Fier, zona se bucură de un climat temperat-continental și de un sol bogat, favorabil dezvoltării unor vinuri de înaltă calitate.
Se remarcă printr-o combinație armonioasă între tehnologia modernă și respectul pentru metodele tradiționale de vinificație. Sortimentul de vinuri include atât vinuri albe, cât și roșii și rose, produse din soiuri locale și internaționale, precum Fetească Neagră, Merlot, Cabernet Sauvignon, Sauvignon Blanc și Chardonnay.
Domeniile Vînju Mare sunt recunoscute pentru vinurile lor elegante, bine echilibrate, care reflectă caracterul unic al terroir-ului local. De asemenea, crama pune accent pe sustenabilitate și pe respectul față de natură, integrând aceste valori în întreg procesul de producție.
Trebuie să spun că mi-a plăcut enorm primirea celor de la Cramă
Am ajuns cu toții acolo, deja oarecum obosiți, după un drum lung parcurs în beznă. Iar echipa cramei ne-a primit cu brațele deschise și cu grătarul încins. Per ansamblu, am resimțit o energie caldă și primitoare.
Înainte de a începe cu degustarea propriu-zisă, am făcut un tur al cramei și cu această ocazie am putut vedea spațiile de prelucrare a vinurilor. Acest proces se realizează folosind cisterne de inox și prese inteligente, de ultimă generație.

Cum în natură nimic nu se pierde, totul se transformă: atât sala de degustare cât și magazia de butoaie au fost amenajate în fostele cisterne de beton,folosite în trecut pentru vinificarea primară. Cei de la Vînju Mare au păstrat cisternele și le-au convertit într-o clădire interesantă și primitoare.

Se vedea clar că sunt oameni mândri de ceea a ce fac și de premiile pe care vinurile lor le-au dobândit de-a lungul timpului. Mândri, calzi, sinceri și modești. Așa pot descrie echipa cramei Vînju Mare. Acum să trecem la vinuri.

Cele cinci perechi vin+brânză oferite spre degustare de această dată au fost unele cu totul deosebite:
Prince – Vlad Chardonnay + Camambert Ile de France
Emissarius – Chardonnay Baricat + Havarti Castello
Prince Vlad – Rosé + British Cheddar Delaco D’exceptie
Prince Vlad – Merlot + Emmentaler Delaco
Emissarius Roșu (Cabarner Sauvignon, Merlot, Fetească Neagră) + Grana Padano Delaco D’exceptie.
După cum observați, vorbim de data asta de vinuri listate pentru HoReCa.
La prima degustare mi-a plăcut enorm a lor Fetească Neagră.

De data asta am ales perechea Emissarius Chardonnay Baricat + Havarti Castello. După părerea mea, este o combinație cu care nu ai cum sā dai greș. Această brânză ușor cremoasă, dulce și texturată este perfectă pentru a scoate la iveală notele de caramel din Chardonnay. Am fost răsfățați și cu niște mere Golden, proaspăt culese de la ei din livadă. Au mers foarte bine alături de această combinație vin+brânză.

Cât despre vin, n-am cuvinte…

Deci, fără deci, este fenomală diferența dintre un Chardonnay clasic și un Chardonnay Barrique. Începând de la nuanța de auriu mai intens, până la notele vanilie și stejar mai accentuate, care conferă acestui vin o notă de prospețime mult mai plăcută. Deși vorbim de un vin alb sec, nu ai crede că este sec.
Deși la început se simți arome de vanilie, flori albe și fân proaspăt cosit, abia la post gust ni se dezvăluie aromele elegante de lemn. Acestea provin de la maturarea în butoaie de stejar, oferind astfel vinului o notă în plus de eleganță și bogăție. Acest vin este perfect pentru a fi asociat cu preparate pe bază de fructe de mare, carne albă, preparate din pește ori deserturi pe bază de vanilie (ceea a ce am și avut).
De reținut: Emissarius Chardonnay Barrique, produs de Domeniile Vînju Mare, este un vin alb premium, remarcabil pentru complexitatea și rafinamentul său. Este realizat 100% din struguri Chardonnay, unul dintre cele mai apreciate soiuri de struguri albi din lume. Vinul este maturat în butoaie de stejar (barrique), ceea ce îi conferă un profil complex, cu arome bogate și o textură catifelată. Arome fine de vanilie, unt și fructe tropicale. Este un vin echilibrat, cu un corp plin, având accente de fructe coapte, toast și o subtilă mineralitate. Acest vin reflectă dedicarea Domeniilor Vînju Mare pentru producția de vinuri premium și valorificarea potențialului terroir-ului local.
Pentru că nu există degustare fără mâncare alături, am fost răsfățați cu un grătar tradițional, cât se poate de cinstit.

Ca bonus am primit și desert!

Totul a fost excepțional, chiar mi-a părut rău că nu am avut desert la Chardonnay, ar fi fost o combinație superbă! Dar nu mă plâng, deoarece norocul a fost din nou de partea mea în acea seară și am plecat acasă cu vinul și brânza preferată. (Mersi Costi!)

Per ansamblu a fost o seară plină de povești interesante, vinuri excepționale, atmosferă prietenoasă și preparate delicioase. La Vînju Mare ești primit cu ospitalitate, căldură și prietenie. Recomand cu mare drag să-i vizitați și vă garantez că veți uita de tot stresul de acasă.