Ediția cu numărul 52 al evenimentului Brânzeturi cum se… cuVin a avut loc, bineînțeles, la C House Milano din Craiova. La această ediție am avut plăcerea să ne reîntâlnim cu prietenii noștri de la Crama Liliac. Acest eveniment, precum și toate celelalte, a fost organizată de Asociația Bloggerilor Olteni și DictionarCulinar.ro.
Despre C House Milano nu pot să vă povestesc noutăți. Pot doar să vă repet ceea ce v-am mai scris în articolele anterioare, și anume faptul că este un restaurant excepțional. Este locul unde te duci atunci când vrei să te simți răsfățat. Vă garantez că orice a-ți comanda de pe meniul lor, o să vă simțiți ca în rai de la prima înghițitură. Eu am ales de această dată Pollo C House: o combinație genială între piept de pui cu prosciutto, și piure de cartofi cu sos de hribi. GENIALĂ!
Acum să revenim la oile noastre. Cu Crama Liliac am făcut cunoștință pentru prima dată la degustarea din Septembrie 2018. Atunci, ca și acum, am avut parte de o experiență surprinzătoare.
Despre cramă:
Despre cramă și vinurile oferite spre degustare, ne-a povestit Alexandru Zeca, reprezentant zonal
Crama Liliac reprezintă un adevărat simbol al pasiunii și tradiției viticole din România. Situată în inima regiunii viticole Transilvania, această cramă remarcabilă și-a câștigat reputația prin producția de vinuri de excepție. Combină măiestria vinificației moderne cu respectul față de tradiție și terroir.
Podgorii și terroir Crama Liliac
Crama Liliac beneficiază de un terroir de excepție, caracterizat de soluri fertile și climatul specific zonei Transilvaniei. Podgoriile cramei sunt situate la poalele Munților Apuseni, iar această amplasare oferă condiții ideale pentru cultivația strugurilor de cea mai bună calitate. Soiurile tradiționale românești, precum Fetească Neagră și Tămâioasă Românească, sunt cultivate cu grijă în acest mediu propice și dau naștere vinurilor remarcabile ale Cramei Liliac.
Ce am degustat noi de la Crama Liliac:
Această degustare a început într-un mod mai neobișnuit pentru majoritatea dintre noi. A început cu un spumant rosé, și anume Liliac Private Selection Sparkling Rosé. Am continuat cu Sauvignon Blanc, după care desigur, a urmat un Rosé mai blând. După cină am fost serviți cu un cupaj impresionant între Fetească Neagră și Merlot. Iar ca desert, ne-au îndulcit cu un vin ‘neașteptat’ și anume, Unexpected 2.0.
Fiind vorba despre o degustare cu brânzeturi asociate, vă asigur că prietenii noștri de la Delaco ne-au răsfățat cu tot ce au mai bun. Vinurile și brânzeturile asociate au fost:
Liliac Private Selection Sparkling Rosé + Aperifrais Ile de France
Liliac Sauvignon Blanc +Camambert Ile de France
Liliac Rosé+ British Cheddar Delaco D’Exceptie
Liliac Red Cuvee (Fetească Neagră +Merlot) + Cașcavalul Sofia Delaco
Liliac Unexpected 2.0 (vin desert din 7 struguri) + Gorgonzola Delaco D’Exceptie
Dintre cele nu mai puțin de cinci vinuri degustate de la Crama Liliac, cel mai mult m-a impresionat spumantul Sparkling Rosé. Și nu este de mirare! Acest spumant de culoarea roz-pal, te încântă din prima cu parfumul său dulce de zmeură și mere coapte. Are un gust proaspăt și catifelat, iar servită rece este chiar răsfățul ideal la temperaturile actuale. Fiind un Rosé obținut din Pinot Noir, nu putem să vorbim decât despre un spumant care este gata sa impresioneze la orice masă.
Deși sunt mare fan al dulciurilor de orice fel, trebuie să recunosc, că la acest eveniment spumantul a fost cel care m-a cucerit atât pe mine cât și pe toți participanții din sală. La temperaturile din ultimele zile, acest Sparkling Rosé a fost exact ceea ce aveam nevoie pentru ne invigora. Despre bucățile demențiale de la Aperifrais nici nu vă spun.. Au fost ca niște norișori pufoși plutind în cerul gurii. Ele sunt niște bucățele din brânză proaspătă și smântână , gata asezonate cu diverse ierburi aromatice, aranjate pe un mic platou, gata oricând să vă răsfețe musarii.
Combinația din Sparkling Rosé și Aperifrais Cote D’Azur este pur și simplu perfectă. Spumantul îți răcorește sufletul, în timp ce norișorii de brânză proaspătă vi se topesc în gură. Ca să descriu în 3 cuvinte ascocierea dintre Sparkling Rosé și Aperifrais, acestea ar fi:
Aperifrais – elegant
Sparkling Rosé – reconfortant
Asocierea – perfectă
Am învățat:
La degustare am aflat și motivul pentru care ni se servește spumantul drept primul vin, înainte de celelalte: Alexandru Zeca ne-a explicat, că spumantul ajuta cumva la ‘curățarea’ paletului, lăsând în urmă acea senzație uscat în cavitatea bucală. Practic, după ce bei acest spumant, ești pregătit pentru a degusta și vinurile ce urmează
Sper din suflet să ne mai avem parte de degustări alături de Crama Liliac, sau cine știe.. Poate într-o zi vă voi povesti despre o vizită chiar la ei la Cramă. Până data viitoare!