A zis cineva coaste? A venit vremea să scoatem grătarul de la naftalină și să încingem niște coaste de porc pe cărbuni la aer liber.
Nimic nu se compară cu aroma și mirosul de fum cum numai la grătar se obține. Este adevărat.. Orice are un gust mai bun pe cărbuni încinși decât preparat în casă. Însă cu temperaturile record pe care le-am avut în sudul țării, soarele nu ne este prieten deocamdată. Nu vă panicați! Am venit la voi cu o rețetă salvatoare, perfectă pentru cină. Are toate aromele verii, și este gata cu minim de efort. Coaste de porc cu sos BBQ! Știu că sună a muncă, dar credeți-mă că nu este cazul. Costițele se pot marina cu o seară, două chiar trei seri înainte (cu cât stă carnea la marinat mai mult cu atât mai fragedă și aromată va deveni). Garniturile sunt floare la ureche!
Dacă sunteți mai ambițioși, vă puteți pregăti singuri sosul barbecue, vă asigur că nu este dificil și preparatul per ansamblu va fi mult mai aromat. Pentru cei care fug de aragaz pe canicula asta (inclusiv eu), puteți folosi un sos barbecue cumpărat din magazin. Eu am folosit un tub de sos Clasic Barbecue de la Heinz, cu aromă de fum. Vedeți? După ce că este o rețetă ușoară, mai are și scurtături. Gata cu glumele, haideți să vă explic cum se prepară Coastele de porc în sos BBQ.
Ingrediente pentru Coaste de porc în sos BBQ:
Aproximativ 1.5 kg de costiță / scaricică de porc
Sos BBQ (preparat acasă sau cumpărată( de ex: Heinz, Hellmann’s, Univer, etc.)
Pentru amestecul de condimente, o linguriță de fiecare:
- Sare
- Piper
- Măghiran
- Rozmarin
- Usturoi praf
- Fulgi de ceapă
- Boia dulce (aici punem vreo 4 lingurițe)
- Boia afumat (dacă aveți)
- Semințe de chimen
- Zahăr brun (4 lingurițe)
Pentru sosul BBQ:
- 1 ceapă mare (tocată mărunt)
- 3 căței de usturoi (zdrobiți sau tocați)
- 1 cană ketchup
- 1/2 cană sos Worcestershire
- 1/4 cană oțet de mere
- 1/4 cană sirop de arțar sau melasă
- 2 lingurițe muștar Dijon
- 2 lingurițe praf de chili
- 1 linguriță boia dulce
- Sare și piper după gust
- Ulei de măsline
Modul de preparare pentru sosul Barbecue (BBQ):
- Într-o tigaie mare, încinge puțin ulei de măsline la foc mediu. Adaugă ceapa și călește-o până devine transparentă și căpătă o ușoară culoare aurie. Adaugă usturoiul și călește-l încă un minut.
- Într-un bol, amestecă ketchupul, sosul Worcestershire, oțetul de mere, siropul de arțar sau melasa, muștarul Dijon, praful de chili și boiaua dulce. Omogenizează bine.
- Adaugă amestecul de sos în tigaie peste ceapă și usturoi. Lasă să fiarbă la foc mic timp de aproximativ 5 minute, până se îngroașă puțin. Adaugă sare și piper după gust. Ia sosul de pe foc și lasă-l să se răcorească puțin.
Modul de preparare Coaste de porc în sos BBQ
- Așezăm costițele pe tocător și la tapotăm bine de tot cu prosop de hârtie curat.
- Feliem costițele în trei sau chiar în patru bucăți egale. Vom presăra aceste bucăți cu amestecul nostru de condimente. Așa cum am spus, coastele se vor ține la marinat cel puțin o seară.
- Când suntem gata pentru a le coace, scotem de la rece coastele și le ungem cu sosul BBQ. Le lăsăm să ajungă la temperatura camerei, până când se încinge cuptorul.
- Încingem cuptorul la 160°C
- Observați că nu am folosit ulei sau alte grăsimi. Asta deoarece vreau să se topească grăsimile deja existente în costițe.
- Dacă aveți un grilaj pentru prăjituri, așezați carnea pe grilaj și apoi în tava de copt. Folosim un grilaj deoarece vom turna vreo 2-3 căni de apă în tavă. Apa va ajuta coastele să se gătească uniform la temperaturi mai mici. Acoperim totul cu folie de aluminiu și băgăm la cuptor pentru aproximativ 2 ore.
- La jumătatea timpului de gătire, scoatem costițele, le întoarcem pe partea cealaltă și le mai ungem odată cu sos BBQ. Acoperim la loc cu folie și le reintroducem în cuptor. Partea frumoasă la această rețetă este ca nu trebuie să păziți cuptorul.
Nu trebuie să va coaceți în bucătărie până când este gata. Setați o alarmă cât să nu uitați de el(deși la ce arome veți simți în toată casa, o să vă fie greu să uitați).
- După cele 2 ore la 160 de grade, scoatem folia de pe carne și mărim temperatura cuptorului la 200 de grade celsius. Vom lasa coastele încă cel puțin 30-35 de minute FĂRĂ folie. (Eu am cuptor electric cu încălzire sus-jos. La acest pas eu mut tava cu costițele o șină mai sus. Astfel se caramelizează mult mai frumos, fiind mai aproape de sursa de căldură. Dacă nu aveți cuptor electric, puteți sări peste acest pas.)
- După cele 30 de minute, costițele de porc în sos BBQ sunt gata de servit.
Garnituri recomandate pentru coaste de porc cu sos BBQ: salată mixtă, cartofi prăjiți, cartofi noi sau dulci, salată de varză sau porumb copt.
Noi le-am savurat alături de cartofi dulci la cuptor și o salată delicioasă de roșii galbene, ardei kapia, ceapă verde, salata mixtă și telemea. Un răsfăț, ce să mai!
De aromele din toată casa nu vă mai zic.. Garantez că deja după o oră, toată familia vă va întreba când va fi gata cina. Miros demențial, carnea iese fragedă și aromată. Mai bune ca la restaurant! (Da da, am primit confirmare, să știți). Ce mai așteptați? Încercați aceste costițe și vă promit că o să lingeți pe degete!