Cheesecake cu căpșuni – fără coacere – A sosit vremea Căpșunilor!
Cheesecake? Da! În ciuda vremii capricioase, sezonul căpșunilor în piață a început în mod oficial! Căpșunile sunt printre primele fructe de sezon care apar vara în piețe. Ele dispar însă, la fel de repede. Sunt dulci, uneori acrișoare dar și sănătoase. Căpșunile sunt bogate în vitaminele C, E, B1, B2, B6, K, PP și antioxidanti. Ele pot fi folosite în limonadă, înghețată de casă, diverse prăjituri sau deserturi fără coacere. Căpșunile se pot păstra la congelator, ori preparate termic sub formă de dulceață sau chiar nectar obținut la rece. Știu că mulți dintre voi evită să folosească cuptorul cu căldura de afară. Din acest motiv, vă propun o rețetă pentru un desert cu căpșuni fără coacere. Un fel de Cheesecake. Un fel de Tiramisu.
Nu conține pișcoturi, dar are Mascarpone. Nu conține brânza de vaci, dar are biscuiți la bază. A-ți înțeles ideea.. Eu îi spun Cheesecake cu căpșuni, pentru că seamănă mai mult a Cheesecake decât cu Tiramisu. Se face foarte ușor, este potrivit de dulce și merge la fix după zi caldă de vară. Iata cum se prepară!
Ingredientele sunt pentru o formă rotundă de tort, de 20 de cm cu pereții detașabili.
Ingredientele pentru Cheesecake cu căpșuni:
Pentru baza cu biscuiți:
- 220g biscuiti simpli cu unt, marca Sondey din Lidl (sunt demențiali de buni)
- 100-120g unt topit și răcit la temperatura camerei.
Pentru umplutura cu Mascarpone:
- 3 gălbenușuri + 4 linguri zahăr
- 500g Mascarpone
- 200ml frișcă naturală, precum LaDorna sau Pilos.
- 300g căpșuni tocate bucăți mici
Pt piuerul de fructe:
- 500g căpșuni
- Zeama și coaja de la o lămâie netratată
- 3 linguri de zahăr
- Un pliculeț de gelatină
Instrucțiuni:
- Dați biscuiții prin robotul de bucătărie. După ce a-ți obținut un pesmet fin, adăugați untul topit și amestecați din nou. Trebuie să se lege bine amestecul de biscuiți cu unt.
- Tapetați forma de tort cu amestecul de biscuiți. Cu mâinile curate, folosiți-vă degetele pentru a acoperi uniform atât fundul tăvii, cât și pereții.
- Așezați forma în congelator, cât timp trecem la următorul pas.
- Adăugați gălbenușurile într-un bol cu cele 4 linguri de zahăr, și mixați bine până se dizolvă zahărul. Gălbenușurile se vor albi și vor deveni spumoase.
- Adăugăm Mascarpone și mixăm din nou, până se încorporează.
- Batem separat 200ml de frișcă rece. (Frișcă naturală vă rog. Nu Hulala sau mai știu ce alte prostii.) Adăugăm frișca la amestecul cu Mascarpone.
- Căpșunile tocate mărunt se adaugă și ele. Se toarnă totul peste baza cu biscuiți și punem din nou totul la congelator.
- Pentru stratul de gelatină, luăm 500 de căpșuni, tocate sau bucăți întregi. Le adăugăm într-o cratița mică, cu cele 3 linguri de zahăr. Punem și coaja de la o lămâie netratată și sucul stors de la o jumătate de lămâie. Lăsăm fructele să-și lase zeama și le fierbem până devin moi. Le pasăm fie cu un blender fie cu ustensila de zdrobit cartofi.
- Dacă doriți un piure mai fin, le puteți da prin sită. Veți obține un sos de căpșuni mai uniform și mai fin. Cât timp sosul este încă fierbinte, adăugăm rapid un pliculeț de gelatină, ne dizolvată. Nu vă faceți griji pentru instrucțiunile de pe pachet. Își ca face treaba. Puteți folosi fie gelatină incoloră sau roșie.
- Turnăm amestecul călduț peste stratul de Mascarpone și nivelăm totul cu un cuțit. Reintroducem deserul nostru în congelator. După cel puțin 40-45 de minute, o mutăm la frigider pentru câteva ore.