Descoperă frumusețea și beneficiile florii de Năsturel

nasturtiums-gb7dee425e_1280

Năsturel, cunoscută și sub denumirea științifică de Nasturtium officinale, este o plantă cu flori originară din Europa, care a captat interesul oamenilor prin frumusețea sa și beneficiile sale pentru sănătate. Cu o istorie bogată și o varietate de utilizări, această floare este adesea cultivată în grădini pentru aspectul său decorativ și pentru calitățile sale nutritive și vindecătoare.

Năsturel este o plantă erbacee, cu tulpini lungi și subțiri, care se poate întinde și se poate răspândi rapid pe sol. Frunzele sale rotunde și plate sunt de obicei de culoare verde închis, iar florile sunt vibrante și viu colorate, în nuanțe de galben, portocaliu și roșu. Aceste flori frumoase sunt adesea folosite în scop ornamental, atât în grădini, cât și în aranjamente florale.

Beneficiile pentru sănătate

cress-gdeea15def_1280

Pe lângă frumusețea sa estetică, Nasturtium officinale are o serie de beneficii pentru sănătate. Această floare conține compuși activi, cum ar fi glucozinolații, care conferă proprietăți antibacteriene, antifungice și antiinflamatorii. De asemenea, conține vitamina C și alte substanțe nutritive importante pentru organism. Printre beneficiile sale se numără:

  1. Stimulează sistemul imunitar: Datorită conținutului ridicat de vitamina C, floarea de Năsturel poate ajuta la întărirea sistemului imunitar și la protejarea organismului împotriva infecțiilor.
  2. Proprietăți antibacteriene și antifungice: Această floare este cunoscută pentru proprietățile sale antimicrobiene, care pot ajuta la combaterea infecțiilor bacteriene și fungice.
  3. Susține sănătatea respiratorie: Consumul de Nasturtium officinale poate ajuta la ameliorarea simptomelor asociate cu afecțiunile respiratorii, cum ar fi tusea și congestia nazală.
  4. Promovează sănătatea pielii: Florile și frunzele de Năsturel pot fi folosite extern sub formă de cataplasme sau unguente. Cu ajutorul lor puteți trata diverse afecțiuni ale pielii. (eczemele sau arsurile solare)
  5. Susține sănătatea oculară: Datorită conținutului de antioxidanți și vitamina C, Nasturtium officinale poate ajuta la protejarea sănătății ochilor.

Utilizări culinare pentru Năsturel

Năsturel este o floare comestibilă și este folosită adesea în bucătăria culinară. Frunzele și florile sale au un gust ușor picant. Pot fi adăugate în salate, sandwich-uri, supe sau ca decor pentru diferite preparate. Este apreciat și pentru conținutul său bogat de minerale și vitamine, adăugând valoare nutritivă meselor.

loaf-g1f2b0307c_1280

De la grădini la farfurii, această floare oferă o experiență plăcută și valoroasă. Cu beneficiile sale pentru sănătate și utilizările culinare variate, Nasturtium officinale merită să fie apreciată și să facă parte din stilul de viață sănătos al fiecăruia.

Năsturel și Beneficiile în grădină

nasturtium-ga2183cfce_1280

Floarea Năsturel are proprietăți naturale de combatere a dăunătorilor din grădină, fiind folosită adesea ca plantă companion și repelent natural. Iată câteva beneficii ale acestei flori în lupta împotriva dăunătorilor:

  1. Repelent pentru insecte: Nasturtium officinale emite un miros distinct. Mirosul ei acționează ca un repelent natural pentru anumite dăunătoare, cum ar fi afidele, gândacii de Colorado și musculițele albe. Aceste insecte sunt descurajate să se apropie de plantele învecinate, oferind astfel o protecție naturală împotriva lor.
  2. Capcane biologice: Florile de Nasturtium officinale pot fi utilizate ca și capcane biologice pentru atragerea insectelor dăunătoare. Astfel contribuie la devierea atenției lor de la alte plante importante din grădină. Dăunătorii se vor concentra pe nasturții de apă, iar planta principală va fi protejată.
  3. Repelează nematozii: Această floare eliberează substanțe chimice în sol care pot respinge nematozii. Acestea sunt un tip de viermi mici care pot afecta rădăcinile plantelor și provoca daune grave culturilor. Prin plantarea Nasturtium officinale în grădină, se poate reduce prezența nematozilor și se poate proteja sănătatea plantelor.
  4. Atrage insectele benefice: Nasturtium officinale are și capacitatea de a atrage insecte benefice, cum ar fi albinele și buburuzelor. Aceste insecte sunt importante pentru polenizarea plantelor și controlul dăunătorilor, contribuind astfel la menținerea echilibrului ecologic în grădină.

Este important de menționat că Năsturelul nu oferă o protecție completă împotriva tuturor dăunătorilor din grădină. Rezultatele pot varia în funcție de speciile de insecte și de circumstanțele specifice. Prin urmare, este recomandat să integrezi utilizarea acestei flori într-un program de gestionare integrată a dăunătorilor, care să includă și alte măsuri preventive și de control.

Plantarea de Năsturel în grădină poate aduce multiple beneficii. Ele contribuie la protecția plantelor, cât și aspectul estetic al spațiului. Această floare este ușor de cultivat și poate fi o opțiune excelentă pentru a crea un mediu sănătos și echilibrat în grădina ta.

Albinele și Năsturelul

Albinelor le place Năsturelul. Florile acestei plante sunt atrăgătoare pentru albine datorită nectarului și polenului pe care îl oferă. Albinele sunt polenizatori eficienți și joacă un rol crucial în reproducerea plantelor și în producția de fructe și semințe. Atunci când albinele vizitează florile de Nasturtium officinale în căutare de hrană, acestea contribuie la transferul polenului de la floare la floare, facilitând astfel procesul de polenizare.

flower-g64d236b6d_1280

Floarea Nasturtium officinale are petale atrăgătoare și un miros plăcut. Acesta acționează ca un semnal pentru albinele în căutarea resurselor alimentare. Nectarul și polenul bogat din aceste flori reprezintă o sursă valoroasă de hrană pentru albine. Prin urmare, plantarea Nasturtium officinale în grădină poate atrage albinele și poate spori biodiversitatea și fertilitatea grădinii voastre.

Este important să menționez că, pentru a sprijini insectele polenizatoare, este recomandat să evitați utilizarea pesticidelor chimice în grădină. Astfel, veți crea un mediu sigur și favorabil pentru aceste insecte benefice.

Năsturelul este o floare apreciată de albine datorită nectarului și polenului său generos. Plantarea acestei flori în grădină poate fi o modalitate minunată de a atrage și sprijini albinele. Așap puteți contribui la protejarea lor și la menținerea echilibrului ecologic în ecosistemul grădinii voastre.

Articole recomandate

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

[instagram-feed]